onsdag 12 december 2012

Ansvar...

Nu  har jag en sån där ingivelse!
Jag måste skriva om ANSVAR... Bra grejer det, ansvar...
Jag hör så ofta så ofta hur folk lägger över ansvaret för sina liv, ansvaret för hur de mår, ansvaret för deras lycka, ansvaret för deras hälsa etc etc på alla andra... "Att jag mår dåligt beror på att han/hon inte lyssnar på mig" eller "Jag får göra allting på jobbet för ingen annan tar tag i någonting..." Det må kanske vara så men varför nöjer vi oss i detta? Jo, det ska jag svara på. För att vi är fega och egentligen ganska korkade många gånger... Med fega menar jag att vi inte vågar ta tag i situationen. Det känns oftast lättare för stunden att lägga över ansvaret på någon annan och låta den göra jobbet i relationen eller i förändringen eller i livet självt. När jag säger att vi är lite korkade menar jag att vi tänker bara ett steg. Genom att lägga över ansvaret och skulden på någon annan så går vi också miste om möjligheten att förändra saker till att få det som vi själva vill ha det.
Hur ska jag någonsin kunna må bättre i en relation om jag lägger ansvaret för hur jag mår på någon annan? Hur ska jag kunna göra klimatet i arbetslaget trivsamt om jag lägger över det på mina kollegor att förändra sig. Då ställer jag mig ju helt maktlös inför situationen! Är inte det korkat?

Jag har lärt mig att ju mer ansvar jag tar för hur mitt liv ser ut desto mer kan jag påverka hur jag vill att det ska bli i framtiden. Genom att säga till mig själv att "Det var dumt gjort av mig att göra som jag gjorde. Hur ska jag göra nästa gång för att slippa må så här fler gånger" istället för att säga att "Det spelar ingen roll hur jag gör för det är ingen som fattar. Alla här bara gör så att jag mår dåligt" så öppnar jag, istället för en tillvaro av hopplöshet, en värld av möjligheter att förändra.

En klok man lärde mig en gång att "Du kan aldrig beskylla någon för att ha fått dig att må dåligt, Sofia. Det är bara hur du väljer att reagera på den andres beteende som avgör hur du låtit dig påverkas av det". Ja nu är det ju så att vi är människor och inte robotar och vi har känslor. Vissa av oss väldigt starka sådana och självklart kommer vi av andras beteende att låta oss påverkas till både sorg och ilska och även desperata handlingar. Men det är hur vi väljer att hantera det efteråt som är det viktiga i längden, för vår situation eller relation e dyl...

Så nu behöver du bara ställa dig frågan om du är beredd att göra dig till ett offer för andra människors dumhet eller svaghet, om du är villig att ställa dig maktlös inför ditt liv eller om du tänker ta ansvar för att se till att din relation till den du lever med eller till din familj blir precis så som du vill ha den. Om du tänker låta dig själv eller någon annan handha makten över dig!

Livet är en process som bygger på förändring. Jag kommer aldrig mer låta någon människa ha makten att göra mitt liv till ett helvete. Jag vågar numer ställa mig frågan "Vad är mitt ansvar i det här? Hur kan jag förändra?" Ganska häftig känsla faktiskt. Många gånger inser man också att ansvaret inte ligger hos en själv utan att man faktiskt bara kan släppa och gå vidare.

Alla människor är ansvariga för sin egen lycka! Så nästa gång du hör någon säga till dig i vredesmod att "Du är så fel! Du får mig att må dåligt! Det är ditt fel att det här inte fungerar! Du måste ändra på dig så jag kan må bra!" Tänk på det... Alla har ansvar för sin egen lycka och om du vet innerst inne att du har ett rent hjärta så kommer du kunna släppa det, annars så har du givits en möjlighet till förändring.

6 kommentarer:

 1. vad du är klok

  SvaraRadera
 2. Mycket klokt skrivet, och fullständigt riktigt.
  Det är så lätt att förbise sitt eget ansvar för sitt liv. Men faktum är ju att ingen annan styr över någons känslor och tankar! Man har alltid en möjlighet att se på sig själv, hur man tänker och reagerar, och hur man väljer att hantera situationer. Känslorna är viktiga budskap som man aldrig ska negligera, det viktiga är att man tar till sig budskapet och funderar på vad man kan göra av det. Man kan alltid vända en negativ tanke och känsla till en positiv! "Förändra det du kan ock acceptera det du inte kan förändra"
  Det är en mäktig känsla när man äntligen lär sig och förstår hur mycket man kan styra över sitt liv och sin egen lycka! Känner man lycka drar man ju dessutom till sig mer lycka, det är också något helt fantastiskt!
  För övrigt vill jag bara säga att jag har läst din blogg ända sedan du startade och jag tycker alltid väldigt mycket om dina inlägg, du är väldigt duktig på att skriva och jag delar väldigt mycket av dina tankar om livet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var jag som skrev detta inlägget, och jag tror precis som du att vi har ett syfte här på jorden. Att känna och sprida kärlek till vår omgivning, att känna tacksamhet och att hjälpa där man kan. Tyvärr kan man inte hjälpa de som inte vill, då tynger man sig själv istället. Världen blir ännu vackrare av kärlek!
   Ha det gott/ Maria Klemner :)

   Radera
 3. Tack för era kommentarer. Jag blir fortfarande lika rörd och häpen över att någon orkar läsa mina ibland ganska kompakta och röriga inlägg. Det känns bra att eventuellt kunna få någon att reflektera över sitt eget tänkande och sina egna handlingar.
  Jag tror att vi alla satts här på jorden för att hjälpa till på något sätt och jag har efter många år som avlastningsplats/hobbypsykolog, insett att bördan blir för tung till slut. Att försöka hjälpa människor som egentligen inte vill ha hjälp att må bättre utan som bara vill klaga och leva i hopplöshet ledde till mycket egen frustration. Därför väljer jag istället att skriva ner mina tankar och åsikter så att de som vill kan få läsa och resten slipper höra på mina predikningar ;)

  Nyfikenheten blir stor av alla anonyma kommentarer dock. Skulle ni vilja skriva ner era namn efter kommentarerna så skulle jag bli glad. Alltid kul att veta vilka i min närhet som jag delar eller inte delar samma tankar som.
  Mvh Sofia

  SvaraRadera
 4. Maria :) Kul! Hoppas allt är bra med dig!
  Jag misstänker att du läst eller läser The Secret och Kraften ;) Stor kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt är bara bra här, hoppas du också mår bra och grattis till bebisen i magen! :)
   Ja The Secret har jag läst men tyvärr inte Kraften än.
   Du kanske känner till denna sidan redan, om inte kan jag rekommendera Kreativ Insikt, (kreativinsikt.se) deras produkter är fantastiskt inspirerande, bl a boken "Släpp loss din inre livskonstnär" (och Carolinas övriga böcker med för den delen) är underbar och man lär sig otroligt mycket om sig själv. Väl värt ett beök där!
   Ha det gott, Kram!

   Radera